fallback

Румъния понижи лихвата за първи път от 18 месеца

Според анализатори действието ще има малък ефект, тъй като разликата между лихвите на пазара и основната лихва е голяма

17:26 | 04.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Румънската централна банка намали основния лихвен процент с 0,25 процентни пункта – първа редукция от над 18 месеца, след като инфлацията и икономическият растеж се забавиха заради глобалната финансова криза, съобщи Bloomberg.

Така основният лихвен процент става 10 на сто.

„Намаляването на лихвата е само сигнал, че централната банка е загрижена за икономическия растеж. Ефектът от решението ще бъде ограничен, тъй като разликата между лихвите на пазара и основната лихва е голяма“, коментират анализатори от ING Bank Romania.

Правителството прогнозира, че икономическият ръст ще се забави до 2,5 на сто тази година спрямо 9,1 на сто за третото тримесечие на 2008 г. Кризата намалява търсенето на румънски износ, както и чуждестранните инвестиции. Инфлацията се е забавила до 6,3 на сто на годишна база през януари от 6,7 на сто през декември, което дава на централната банка възможност да намали лихвата.

Освен това централната банка е решила да запази изискването за резерви на банките за депозити в леи на 18 на сто, а за депозити в чуждестранна валута - на 40 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:39 | 26.08.22 г.
fallback