fallback

Казахстан девалвира валутата си с 18%, национализира 4 банки

Централната банка предпочете да обезцени тенгето рязко и наведнъж, вместо да харчи валутните си резерви за стабилизиране

10:16 | 04.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Казахстанската централна банка взе решение да девалвира валутата на страната с 18 на сто, определяйки таргет от 150 тенги за долар. Така институцията извърши рязка обезценка с цел предпазване на валутните резерви на страната, предава Bloomberg.

От днес целевият таргет е 150 USD/KZT, а коридорът на движение остава 3 на сто в двете посоки. Вчера търговията в страната завърши при 123,37 тенги за долар, което увеличи обезценката от началото на годината на 2,2 на сто.

Централната банка „изоставя подкрепата на обменния курс на тенгето в предишния коридор на движение, за да запази валутните резерви на страната и да подкрепи конкурентността на местните производители“, се казва в официалното съобщение на институцията.

Така Казахстан следва Русия, Украйна и Беларус в обезценката на валутата си, тъй като местните банки и фирми изпитват трудности при рефинансирането на дълговете си. От август досега украинската гривна се е обезценила с 47 на сто, докато Беларус предприе еднократна девалвация от 21 на сто в началото на януари.

Казахстан, който е най-големият производител на енергийни суровини в района на Централна Азия, изхаби 6 на сто от валутните и златните си резерви, за да коригира валутния курс на страната. Подобни мерки се наблюдават и в Русия, която е стопила резервите си с над 30 на сто от август миналата година досега.

Очаква се утре централната банка на Казахстан да вземе решение за понижаване на лихвения процент с половин процентен пункт до 9,5 на сто. Прогнозите на правителството са, че икономическият ръст в страната ще падне до едва 1 на сто тази година след отчетения ръст от 3,1 на сто през 2008 година.

Заради негативните очаквания вчера рейтинговата агенция Standard&Poor's взе решение да постави четири от казахстанските банки под наблюдение. Сред основните причини за това е и практическата национализация на въпросните институции.

В понеделник правителството е обявило, че придобива контролен пакет от Alliance Bank, BTA Bank и двете й дъщерни банки Temirbank и BTA Ipoteka Mortgage. Първите две финансови институции се нареждат сред четирите най-големи банки на Казахстан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:22 | 10.09.22 г.
fallback