fallback

Драстично понижение на лихвата и спасителен план за $26,5 млрд. в Австралия

Лихвеният процент беше смъкнат на 45-годишно дъно, правителството ще извърши плащания към домакинствата и стоителство на инфраструктура

09:03 | 03.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Властите в Австралия усилват борбата с икономическата криза, показват действията на водещите институции в страната. Тази нощ централната банка взе решение за значителна редукция на лихвения процент от цял пункт, като в същото време правителството обяви пакет от мерки за подпомагане на икономиката в размер на 41,5 млрд. австралийски долара (26,5 млрд. щатски долара).

Централната банка редуцира основната лихва до 3,25 на сто, което е най-ниската стойност на показателя от 1964 година насам. Сред мотивите за решението се посочва, че понижението на лихвата е съобразено с отслабването на инфлационния натиск, както и с правителствения план от икономически стимули.

Правителството на Австралия планира приемането на пакет за плащания към домакинствата с нисък и среден доход в размер на 12,7 млрд. австралийски долара, които да започнат да действат от месец март. Други 28,8 млрд. са предвидени за инвестиции в инфраструктура, данъчни облекчения за дребния бизнес, обучение и развиването на проекти за създаване на работни места, съобщава marketwatch.com.

„Комбинацията от експанзионистична монетарна политика и започнатата фискална политика ще помогнат за предпазване на австралийската икономика от натиска, идващ отвън“, смята гуверньорът на централната банка Глен Стивънс.

Понижението на лихвения процент е пето за последните шест месеца, като при предишната редукция, която беше предприета през декември, основната лихва също беше смъкната с 1 на сто.

В резултат на обявените решения основният борсов индекс в страната S&P/ASX 200 успя да напредне с 0,3 на сто до 3 508,70 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:11 | 10.09.22 г.
fallback