fallback

Производственият индекс в САЩ се оттласква от дъното

Въпреки това стойността на индекса все още е на доста ниски нива

18:45 | 02.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на производството в САЩ се е повишил през януари от постигнатия рекорден минимум, но се отчита 12-ти пореден месец на свиване на производството, предава AP.

Индексът ISM се е покачил през миналия месец до 35,6 пункта спрямо ревизирани данни за декември от 32,9 пункта. Нивото за януари успя да надмине средните очаквания на анализаторите за 32,6 пункта.

Стойност на показателя над 50 пункта показва растеж на сектора, докато преминаването под тази граница сигнализира за спад. Индексът упорито пада от август насам, като през декември стигна до 28-годишно дъно.

Докладът, който се основава на проучване сред членовете на базирания в Ню Йорк институт ISM, отразява информация за доставките, производството, работната сила, наличности, цени и поръчки за внос и износ.

И въпреки че данните за януари показват значително подобрение, все още ниската стойност на индекса продължава да „свидетелства за слабостта на производствения сектор”, казват от института. Оттам смятат, че за да тръгне стабилно нагоре индексът, ще е нужно подобрение в автомобилния сектор, както и в този на недвижимите имоти.

От друга страна, би трябвало значителната дефлация на производствените цени да се отрази положително на потребителите.

В петък беше обявено, че икономиката на Щатите се е свила с 3,8 на сто за последното тримесечие, или най-голям спад от 26 години насам.

По-рано днес бе съобщено, че разходите на американските потребители са отбелязали шести пореден спад през декември, което не се е случвало никога досега от началото на статистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:38 | 28.08.22 г.
fallback