fallback

Нови сигнали за силен спад на японската икономика

Страната на изгряващото слънце е заплашена от най-слабото представяне на икономиката в следвоенната история

08:52 | 30.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Доказателствата, че Япония изживява най-тежката рецесия от времето на Втората световна война, стават все по-силни. Днес стана ясно, че промишленото производство в страната е отбелязало безпрецедентен спад през декември, като в същото време безработицата е нараснала драстично, а домакинствата са ограничили разходите си.

Спадът в промишленото производство през декември възлиза на цели 9,6 на сто на месечна база, което е рекордно голямо понижение. Предишният рекорд беше регистриран едва месец по-рано, когато статистиката отчете спад от 8,5 на сто. На годишна база данните са още по-стряскащи, като показват спад на производството от 20,6 на сто

В същото време безработицата в азиатската държава скача от 3,9 на сто през ноември до 4,4 на сто през последния месец на 2008 година. Това от своя страна е абсолютен рекорд по ръст в рамките на един месец за последните 41 години, съобщават от японското министерство на търговията.

Рецесията в САЩ и Европа, както и забавянето на китайската икономика водят до понижено търсене на японски автомобили, електроника и машинно оборудване. За слабото представяне на икономиката влияе и значителното поскъпване на йената, която повиши стойността си с 18 на сто срещу долара през миналата година.

Мрачната картина се допълва от данните за разходите на домакинствата, които се понижават за десети пореден месец. Спадът през декември възлиза на 4,6 на сто на годишна база.

По-рано тази седмица Международният валутен фонд разпространи прогноза, според която японската икономика ще отбележи спад от 2,6 на сто през 2009 година. Това е най-негативната прогноза на фонда от всички страни, попадащи в групата на Г-7 освен Великобритания. В случай, че тази прогноза се сбъден, то Япония ще отбележи най-слабата си година от времето на Втората световна война досега.

Към момента основният борсов индекс в страната Nikkei 225 губи близо 3,5 на сто, а йената отново поскъпва, достигайки до 89,32 USD/JPY.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:15 | 19.08.22 г.
fallback