fallback

Доверието в икономиката на еврозоната се понижава до рекордно ниско ниво

Вероятността от понижение на лихвения процент се увеличава, очаква се лихвите да станат още по-близки до нула

13:23 | 29.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Доверието в перспективите пред икономиката на еврозоната пада до най-ниската си стойност през януари, показват ежемесечните данни на Европейската комисия.

Индексът на потребителското и бизнес доверие пада до 68,9 пункта, след като ревизираната стойност за декември е 70,4 пункта. Регистрираната стойност е най-ниската от създаването на показателя през 1985 година, предава Bloomberg.

Същата негативна тенденция се наблюдава и при доверието сред производителите, което пада до нов рекорд от -34 пункта. В същото време степента на използване на производствения капацитет пада до 75,2 на сто, което е най-ниското ниво от 1990 година.

Въпреки редукцията на лихвения процент с 2,25 процентни пункта през последните месеци и стотиците милиарди евро, отпуснати под формата на заеми и гаранции от ЕЦБ и правителствата на отделните страни, доверието в еврозоната не променя посоката си на понижение.

Случващото се увеличава значително вероятността от ново понижение на лихвения процент в еврозоната. Анализаторите очакват на следващата среща на ръководителите на институцията, която е насрочена за 5 февруари, лихвата да бъде редуцирана с половин пункт до 1,5 на сто.

Това обаче не е сигурно, тъй като президентът на институцията Жан-Клод Трише обяви, че следващото значимо заседание ще бъде през март.

Днес еврото отстъпва на американския долар, като от 1,3170 EUR/USD през нощта единната валута се обезценява до 1,3057 EUR/USD в 13:00 часа българско време.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
fallback