fallback

Трише: Следващото важно заседание на ЕЦБ ще е през март

„През март ще разполагаме с много повече нови данни", коментира управителят на Европейската централна банка

20:41 | 28.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

„Следващото важно заседание на Европейската централна банка ще бъде през март“, заяви управителят на ЕЦБ Жан-Клод Трише в рамките на провеждащия се форум в Давос, цитиран от Bloomberg.

С това Трише подсказа, че на заседанието на ЕЦБ, насрочено за следващата седмица (на 5 февруари), основният лихвен процент може и да не бъде понижен.

„През март ще разполагаме с много повече нови данни, както и със собствени прогнози. Прекалено ниските лихвени проценти водт със себе си и някои негативни фактори, които ние се опитваме да избегнем“, каза още Трише.

Към момента основният лихвен процент в еврозоната е на ниво от 2%. Фючърсните контракти с овърнайт депозити сочат, че по-голямата част от инвеститорите очакват ново понижение на лихвите с 50 базисни пункта на заседанието на ЕЦБ следващата седмица.

Според експерти на Bank of America, цитирани от Bloomberg, лошите макроикономически данни от последните седмици могат да принудят ЕЦБ да предприеме ново понижение на лихвите и точно този сценарии е очакван от пазарните частници. Централните банкери на Стария континент, обаче не са склонни да следват политиката на Фед и Централната банка на Великобритания.

По-късно днес се очаква и решението за лихвите след заседанието на Федералния резерв на САЩ.

Към момента еврото се търгува на ниво от 1,3237 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
fallback