fallback

Полската централна банка понижи лихвения процент

Лихвата в страната вече е 4,25 на сто, редукцията има за цел да стимулира икономиката и инвестициите

16:52 | 27.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Полша взе решение да понижи лихвения процент с четвърт пункт до 4,25 на сто в опит за насърчаване на инвестициите и подкрепа на икономиката в борбата с глобалната криза.

Анализаторите бяха раздвоени в предварителните си прогнози, като преобладаваха очакванията за по-агресивна редукция с половин процентен пункт. Мотивите за взетото решение все още не са оповестени, като се очаква това да се случи по-късно днес по време на специална пресконференция.

През декември безработицата в Полша е отбелязала втори пореден месечен ръст и е достигнала най-високата си стойност за последното полугодие, пише Bloomberg. В същото време темпът на инфлация се забавя до най-ниската си стойност от октомври 2007 година. Поскъпването на живота през декември е възлязло на 3,3 на сто на годишна база, което повишава вероятността за постигането на заложения от централната банка инфлационен таргет от 2,5 на сто.

Предишните редукции на лихвения процент бяха през ноември и декември, когато бенчмаркът бе смъкнат с един процентен пункт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:44 | 28.08.22 г.
fallback