fallback

Бизнес доверието в Германия отбеляза неочакван ръст

Индексът за бизнес климата в Германия се е увеличил до 83 през януари от 82,7 за предходния месец

13:32 | 27.01.09 г.

Бизнес доверието в Германия неочаквано се повиши за първи път от осем месеца насам, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) намали лихвените проценти, а правителството удвои пакета от икономически стимули, предава Bloomberg. 

Според данни на немския изследователски институт Ifo в Мюнхен, индексът за бизнес климата, на базата на проучване сред 7 хил. мениджъри, през януари се е покачил до 83 пункта от 82,7 за предходния месец декември. Икономистите са очаквали спад до 81, показва средната стойност на 37 прогнози.

Коалицията на германския канцлер Ангела Меркел одобри този месец план за стимулиране на икономиката на стойност 80 млрд. евро, чието реализиране ще продължи две години. От Международния валутен фонд очкават най-голямата икономика в Европа да се свие с 2,5 на сто тази година.

Повишаването на индекса „е малък лъч надежда, но не задължително означава, че най-лошото е приключило," казват експерти от Bank of America Corp в Лондон. „Остават изгледите за рязко свиване на икономиката през първото и второто тримесечие, достигане на дъното през третото и започване на възстановяване през четвъртото“.

След публикуването на доклада еврото поскъпна с повече от цент до 1,3330 долара за едно евро. Подиндекс, измерващ оценките на мениджърите за настоящата ситуация, обаче отчита спад до 86,8 от 88,8. Показателят за очакванията пък се е покачил до 79,4 от 76,9.

Планът на германското правителство за стимулиране на икономиката възлиза на около 1,6 % от брутния вътрешен продукт на страната, което го класира като най-голямата програма от стимули в Европа до момента. Спадът от 70% в цената на суровия петрол спрямо върха му през юли е предизвикал покачане в покупателната способност на потребителите и компаниите, отчитат още данните от анкетата.

Все пак глобалната рецесия е довела до забавяне в търсенето на износа, което от своя страна е принудило компаниите да ограничат производството и да съкратят работни места. Промишлените поръчки в Германия са продължили спада от ноември – най-високият отчитан някога, индустриалното производство се е понижило за трети пореден месец, а износът е регистрирал спад от 10,6 % спрямо октомври.

От Volkswagen AG и Bayerische Motoren Werke AG съобщиха този месец, че ще намалят работното време на 96 хил. работници с цел да ограничат производството в отговор на световното забавяне в търсенето на автомобили.

Според експерти на DekaBank, ЕЦБ ще продължи да намаля лихвените проценти, но не и със скоростта, с която е действала до сега.

ЕЦБ намали основния лихвен процент с половин процентен пункт до 2%, четвъртата поред редукция от началото на октомври и сигнализира, че следащата стъпка може да се очаква през март.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:27 | 11.09.22 г.
fallback