fallback

Япония не понижи лихвата, но редуцира прогнозата за икономически ръст

Спадът в износа поражда сериозни притеснения, които водят до очаквания с 1,8 на сто за годината до март и още 2 на сто за следващата

10:07 | 22.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Япония запази без промяна лихвения процент в страната. Стойността на показателя остава 0,1 на сто, което реално е най-ниското ниво от всички развити страни. Днешният ход бе напълно в унисон с очакванията на пазара, тъй като страната не може да си позволи повече редукции на основната лихва.

Решението на ръководителите е взето единодушно. В мотивите за него се казва, че „износът се е свил значително, отразявайки спада на водещите икономики, а вътрешното търсене е отслабено заради понижаващите се корпоративни печалби, влошаващата се ситуация на пазара на труда и доходите“, предава АР.

„При настоящите условия икономическата ситуация се е влошила значително и вероятно ще продължи да се влошава и занапред“, смятат централните банкери. Това кара специалистите да очакват икономически спад за фискалната година до края на март от 1,8 на сто и свиване на икономиката с още 2 на сто през следващата година.

Прогнозите на банката са, че възстановяването на икономиката ще започне в края на 2009 година. Към настоящия момент от институцията признават, че имат прекалено тесен хоризонт за действие по отношение на лихвения процент. Вместо това усилията щели да бъдат фокусирани върху преодоляването на кредитната криза и капитализирането на банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:33 | 12.09.22 г.
fallback