fallback

Икономиката на Китай с най-нисък ръст от 7 години

Глобалната рецесия се отразява негативно на износа, икономическият ръст се забавя до 6,8 на сто

09:30 | 22.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Китайската икономика е отбелязала най-ниския си ръст за последните седем години през последното тримесечие на 2008 година. Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 6,8 на сто на годишна база, след като през предходните три месеца беше отчетено повишение от 9 на сто, съобщават китайските власти.

Силно понижаващото се търсене на стоки в Китай поставя под заплаха от рецесия много държави, чийто износ е ориентиран към китайската икономика. Сред тях са Тайван, Южна Корея, Австралия и други, съобщава Bloomberg.

Слабите резултати на икономиката вероятно ще накарат централната банка да намали лихвения процент с 81 базисни пункта до 4,5 на сто в средата на годината, смятат анализатори. Освен това се очаква ново понижаване на изискванията за минимални резерви за търговските банки.

Забавящият се темп на икономиката повдига опасност от социално недоволство в Китай, което може да накара властите в страната да прибегнат до обезценка на валутата. Това би довело до нови спорове в международен план, тъй като правителствата на повечето водещи държави и сега отправят критики към валутната политика на Пекин.

Китайският юан поевтиня леко спрямо долара от 6,8378 USD/CNY вчера до 6,8364 USD/CNY днес. В същото време основният борсов индекс CSI 300 се повиши с 0,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:52 | 02.09.22 г.
fallback