fallback

Швейцария се приготвя за интервенция на валутния пазар

Вицепрезидентът на Швейцарската национална банка изрази готовност за „купуване на неограничено количество чужда валута“

20:10 | 21.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Вицепрезидентът на Швейцарската национална банка Филип Хилдебранд заяви, че той и неговите колеги са готови да се намесят на валутния пазар, за да предотвратят „подновеното поскъпване“ на швейцарския франк.

„С краткосрочни лихви от на практика нула, Швейцарската национална банка не може да предотврати ново поскъпване на швейцарския франк чрез понижение на лихвения процент“, е заявил Хилдебранд по време на своя реч. Институцията обаче е „в състояние да продаде неограничено количество франкове срещу друга валута“, смята банкерът.

Франкът е поскъпнал със седем на сто срещу еврото от октомври досега, въпреки че финансовата криза принуди централната банка да смъкне лихвения процент с 225 базисини пункта до 0,5 на сто. Това води до спад на инфлацията и проблеми при износа, който носи около половината от брутния вътрешен продукт на страната.

„Централната банка винаги е в състояние да увеличи абсолютния размер на валутата в обръщение. Допълнителните ъзможности за действие включват изкупуване на държавни ценни книжа на вторичния пазар“, казва още специалистът.

Неконвенционалните методи за намеса обаче крия рискове, което прави необходимо много точно оценяване на това какви инструменти и какъв размер да се използват.

Според вижданията на Хилдебранд „централната банка може и ще продължи да осигурява ликвидност, колкото и до когато е необходимо“. В същото време институцията ще вземе мерки за борба с дефлацията, кото е нежелан ефект за икономиката, казва още специалистът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:21 | 10.09.22 г.
fallback