fallback

Fitch: Румъния не може да приеме еврото преди 2015 година

Намеренията на властите за влизане в еврозоната през 2014 са неосъществими, смятат анализаторите на агенцията

15:23 | 21.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Бюджетният дефицит и слабата валута отдалечават Румъния от членство в еврозоната. Според анализаторите на Fitch целта на правителството за преминаване към еврото през 2014 г. е трудна за постигане и едва ли ще бъде изпълнена. Северните ни съседи щели да се нуждаят от поне една допълнителна година, за да покрият критериите за членство, пише Act Media.

Оценките на Fitch сочат, че Румъния ще трябва да отложи членството си, тъй като едва ли ще успее да покрие критериите до 2014 година. В официално съобщение на агенцията се казва, че северните ни съседи са се отдалечили от конвергенцията в сравнение с август 2008 година.

„Ние запазваме прогнозата си за приемане на еврото през 2015 г. Румъния се е отдалечила от процеса на конвергенция по отношение на фискалния дефицит в сравнение с август 2008 г., когато беше формулирано намерението за влизане в еврозоната през 2014 г.“. Оттогава фискалният дефицит е достигнал 5 на сто от БВП, а леята е станала нестабилна.

Въпреки негативизма на чуждите експерти, властите в Румъния са оптимисти за изпълняването на заложените цели. Такова е мнението и на вицепрезидента на Moody's Investors Service, който смята, че еврото може и да бъде прието през 2014 г. Той обаче предупреждава, че заради икономическите проблеми страната може да не е готова за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:24 | 15.08.22 г.
fallback