fallback

Британският паунд се срина до най-ниските си нива от 8 години

Инфлацията на Острова продължава да се понижава и през декември, стерлингът понася тежки удари

11:58 | 20.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британският паунд се срина до най-ниските си нива срещу американския долар за последните 8 години, а срещу йената постигна историческо дъно. Това се случи непосредствено преди публикуването на данните за инфлацията на Острова през декември.

Индексът на потребителските цени бележи по-малък от очакванията спад през декември, като на месечна база е отбелязана дефлация от 0,4 на сто. През предходния месец статистиката отчете поевтиняване на живота с 0,1 на сто, а анализаторите предвиждаха отстъплението на цените да възлезе на 0,9 на сто на месечна база.

На годишна база инфлацията във Великобритания забавя ръста си до 3,1 на сто, след като месец по-рано се движеше с повишение от 4,1 на сто. Тази стойност е с повече от два процентни пункта по-ниска от измерената за септември инфлация от 5,2 на сто.

Спрямо американския долар днес британската валута падна на нива под 1,40 GBP/USD за пръв път от месец юли 2001 година досега. В 11:15 часа българско време двете валути се разменяха по курс 1,3978 долара за една лира.

По отношение на йената днес лирата губи около 2,5 на сто от стойността си, като по време на търговията беше постигнато най-ниското ниво на паунда в историята при 126,66 GBP/JPY. По прогнози на анализатори стерлингът ще продължи да отстъпва на японската валута до нива около 125 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
fallback