fallback

Трише категоричен, че лихвата в еврозоната няма да стигне нулата

ЕЦБ може да понижи лихвата отново през март, тъй като икономиката на еврозоната навлиза в по-дълбока рецесия от очакваното

13:04 | 16.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише заяви, че ръководената от него институция няма да намали лихвата до 0%, макар че са възможни още понижения, съобщи Bloomberg.

ЕЦБ намали вчера лихвата в еврозоната с половин процентен пункт до 2 на сто, с което тя достигна рекордно ниско ниво. Трише сигнализира, че банката може да понижи лихвата отново през март, тъй като икономиката на еврозоната навлиза в по-дълбока рецесия от прогнозираната от финансовата институция.

„На въпроса дали 2 на сто е най-ниското ниво, което ще достигнем, отговарям – не“, е заявил в интервю Трише. „Ако ме попитате дали ще стигнем до нула, отговорът е – не, няма“.

Дори след най-агресивната серия редукции на лихвата в десетгодишната история на ЕЦБ еврозоната все още има най-високата основна лихва в Г-7.

Щатският Федерален резерв и Английската централна банка намаляват лихвата по-агресивно от ЕЦБ в опита си да стимулират икономиките на страните си.

На 8 януари АЦБ понижи основния лихвен процент на Острова до 1,5 на сто – най-ниското ниво от основаването на банката през 1694 г. Фед пък намали миналия месец лихвата в САЩ до рейндж от между 0 до 0,25 на сто. Лихвите в Япония и Швейцария също са близо до нулата, а тази в Канада е 1,5 на сто.

Вчера Трише заяви пред репортери, че ЕЦБ иска да избегне “капана на ликвидността”, при който “много, много ниски” лихви не успяват да стимулират икономиката. “Веднъж като попаднете в него, става изключително трудно да се измъкнете”, каза Трише.

В условията на сегашната криза обаче изглежда застрашена дори основната цел на създаването на еврозоната – постигането на конвергенция между попадащите в нея икономики и постепенното им поемане по общ път на икономическо развитие.

Основният инструмент на монетарната политика има различен ефект върху различните държави, а това противоречи категорично на замисъла на членството в еврозоната. Бавното реагиране и по-предпазливата политика може да се окажат изключително негативни за част от страните от еврозоната и да забавят значително тяхното възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:58 | 06.09.22 г.
fallback