fallback

Остро понижение на лихвата в Тайланд

Централната банка съкна лихвения процент с 0,75 процентни пункта в пореден опит за борба с икономическата криза

10:24 | 14.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Тайландската централна банка предприе по-голяма от очакваната редукция на лихвения процент в страната. Повод за това са дали забавянето на инфлацията до най-ниския й темп за последните шест години, както и политическите протести в страната, в резултат на които доверието в икономиката е паднало рекордно ниско.

Лихвеният процент в азиатската икономика е бил смъкнат с 0,75 процентни пункта до ниво от 2,0 на сто. В предварителна анкета за очакванията на специалистите, проведена от Bloomberg, едва четирима от 19 запитани са предвидили това действие.

След понижението на лихвата тайландският бат поевтиня с 0,1 на сто срещу долара до 34,93 бата за долар. Борсовият индекс SET пък се повиши с 1,2 на сто в сутрешната търговска сесия.

Повод за агресивната редукция даде силното забавяне на инфлацията в Тайланд. През декември нейният темп падна до едва 0,4 на сто на годишна база, което е най-ниското й ниво за последните девет години.

С днешния си ход Тайланд се присъедини към Индонезия, Южна Корея и Тайван, които понижиха лихвените си проценти в рамките на последния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:50 | 28.08.22 г.
fallback