fallback

Поредна обезценка на рублата – този път до 6-годишно дъно

Централната банка девалвира валутата за втори пореден ден, от август досега е заличилена 25 на сто от стойността й

12:39 | 12.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Руската рубла регистрира поредното си понижение, падайки до най-ниската си стойност срещу долара за последните шест години. Причина за това стана второто поредно разширяване на коридора на движение на рублата от страна на централната банка за изминалите два дни.

Целевият рейндж е бил разширен, като информацията е получена от агенция Bloomberg в телефонен разговор със служител на институцията, пожелал да говори в условия на анонимност.

Официалната валутна търговия в Русия стартира вчера, като още в началото е било съобщено за разширяване на коридора. Рублата поевтинява с 1,4 на сто до 30,9752 рубли за долар днес, след като вчера курсът беше 30,5312.

По отношение на еврото обезценката на руската валута е близо 1 на сто, след като днес нивото й падна до 41,1317 рубли за евро.

Спрямо кошницата от валути, в която попадат доларът и еврото с тегло от съответно 55 и 45 на сто, поевтиняването е 1,2 на сто до 37,7187.

По прогнози на анализатори на Societe Generale рублата може да поевтинее с 10 на сто до края на месеца спрямо кошницата от валути. Специалистите от Danske Bank пък очакват обезценка с 15 на сто до края на годината.

От ноември досега централната банка на Русия е девалвирала валутата на 14 пъти. Според анализатори това се дължи на острия спад в цената на петрола. Днес уралският петрол се котира по 42,99 долара, отбелязвайки четвърто поредно понижение. Същевременно заложената в държавния бюджет цена за 2009 година е 70 долара за барел.

Русия, която е най-големият износител на енергийни ресурси в света, регистрира спад на валутните си резерви от 27 на сто за периода от август досега. В същото време валутният курс спрямо долара е паднал с 25 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:10 | 04.09.22 г.
fallback