fallback

На Острова искат лихви от 1% след нови лоши данни за сектора на услугите

Излезлите днес данни за сектора на услугите в страната показаха значително свиване на дейността

12:30 | 07.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Бизнес организациите във Великобритания искат понижение на основната лихва в страната до един процент на заседанието на централната банка в четвъртък, след като проучване показа, че секторът на услугите е преживял още един тежък месец, съобщава Guardian.

Според представители на британския бизнес за всички е ясно, че настоящата година ще бъде „сериозно предизвикателство”, като е възможно положението да се влоши допълнително и е нужно да бъдат взети превантивни мерки срещу заплахата от още по-голяма рецесия.

Излезлите днес данни за сектора на услугите в страната показаха значително свиване на дейността, като подобни данни бяха обявени в петък и за производствения сектор, а в понеделник – и за строителния.

Индексът, който следи случващото се в сектора на услугите и покрива редица бизнеси – от финансови компании до хотели и кетъринг фирми – се е повишил от историческия минимум при 40,1 пункта до 40,2 пункта, но остава под нивото от 50 пункта, което разделя положителните тенденции от спада на активността.

Коментарите на икономистите са, че перспективите пред сектора остават мрачни на фона на безпрецедентните обявени съкращения на работни места. Предвид ситуацията се посочва като особено важно лихвата да бъде понижена до 1%, за да бъде свалено част от напрежението върху бизнеса и да се помогне за ограничаване на растящата безработица.

Проучване на Ройтерс от тази седмица показа, че две трети от икономистите очакват понижение от 0,5 процентни пункта на лихвите в четвъртък, но има и мнения, че Английската централна банка ще повтори драстичния си ход от декември и ще смъкне основния лихвен процент с един процентен пункт. Лихвите във Великобритания бяха понижени през последните три месеца от 5% до 2%, но според експерти правителството трябва да положи усилия понижението да бъде усетено и от крайните потребители, т.е. банките да следват политиката на АЦБ и също да облекчат максимално лихвената тежест за своите клиенти.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:31 | 28.08.22 г.
fallback