fallback

Словакия стана 16-ият член на еврозоната

Страната изпълни критериите за влизане в “евроклуба” далеч преди някои свои съседки

18:16 | 03.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Словакия, която е член на Европейския съюз от 2004 г., въведе еврото като официална валута от 1 януари тази година, с което стана 16-ият  член на еврозоната, пише Marketwatch. Страната изпълни критериите за влизане в “евроклуба” далеч преди някои свои съседки, сред които Чехия и Полша.

“Приемането на еврото като официална валута не е толкова цел, колкото възможност за привличане на повече инвестиции в страната, подкрепа на международната търговия и в крайна сметка средство за повишаване на жизнения стандарт”, смята управителят на централната банка на Словакия, Иван Срамко.

Кандитат-членките на еврозоната трябва да покрият т. нар. “маастрихтски критерии”, които засягат бюджетния баланс, ценовата и валутната стабилност, лихвените проценти и др. Девет други европейски държави за заявили интерес за приемане на еврото като официална валута, сред които е и България. Останалите са Чехия, Естония, Латвия, Литва, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

След разделянето на Чехословакия през 1993 г. се образуват две отделни държави – Чехия и Словакия. Словакия има население от 5,4 млн. души и през последните няколко години се радваше на силен икономически растеж. Паричната единица в страната до началото на тази година бе словашката крона.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:38 | 06.09.22 г.
fallback