fallback

Тежък удар за Япония – износът пада с близо 27% през ноември

Кризата е на път да остави дълбок и тежък отпечатък върху развитието на страната, търговският дефицит скача три пъти само за месец

10:38 | 22.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Японската икономика понесе поредния си тежък удар от глобалната кредитна криза. Заради проблемите на външните пазари износът на страната е паднал с рекордно голям процент през ноември, в резултат на което търговският дефицит бележи ръст за втори пореден месец, достигайки драстични размери.

По предварителни данни на финансовото министерство на Япония износът се е свил с рекордните 26,7 на сто през ноември на годишна база. Спад е отбелязан и при вноса, но той е почти два пъти по-малък – 14,4 на сто.

В резултат на това търговският дефицит се е надул до 223,4 млрд. йени (2,48 млрд. долара) през ноември, което е близо три пъти повече спрямо отчетените през октомври 67,7 млрд. йени. Разликата по отношение на резултатите от миналата година е още по-впечатляваща – през ноември 2007 година е бил отчетен търговски излишък от 784,4 млрд. йени.

Търсенето на стоки и услуги от Япония в основната експортна дестинация на страната – САЩ, е паднало с близо една трета за месеца и реализираните продукти са на стойност 933,9 млрд. йени. Основната част от понижението се отдава на силния ръст в курса на йената спрямо долара, който от началото на годината вече доближава 25 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:20 | 20.08.22 г.
fallback