fallback

Изненадващ ръст в продажбите на дребно за ноември на Острова

Анализатори са очаквали 0,6% спад в продажбите на дребно, лирата с ново рекордно дъно срещу еврото

13:49 | 18.12.08 г.

Общият обем на продажбите на дребно във Великобритания се е увеличил с 0,3% през ноември спрямо предходния мeсeц, показват данни на британската национална статистическа служба.На годишна база увеличението е от 1,5%, сочи статистиката, цитирана от BBC.

Предварителните прогнози на анализаторите бяха продажбите да намалеят с 0,6% през ноември.

Ръстът в месечните продажби е воден от продажбата на домакински стоки, при които ръстът е 3,9% - тяхното най-голямо месечно покачване от юли 2007 г. насам. Продажбите на хранителни стоки са отчели 0,2% ръст за месеца, докато продажбите на облекло и обувки са се понижили с 0,1%.

Общите продажби на дребно по интернет са регистрирали ръст от 3,8% в сравнение с ръст от 3,2% за октомври.

„Ранните коледни покупки може да обяснят част от засилването, но то не съответства нито на отслабналото потребителско доверие, нито на резултатите от проучванията на Конфедерацията на британската индустрия CBI и британския търговски консорциум,“ казва Джеймс Найтли, икономист от ING.

От британския търговски консорциум преди седмица съобщиха, че общият обем на продажбите на дребно във Великобритания за първи път от поне 13 години отбелязва последователни месечни спадове.

По данни на консорциума продажбите през ноември са намалели с 0,4% спрямо година по-рано след спад от 0,1% през октомври.

Днес британската валута постави ново рекордно дъно в стойността си срещу еврото. Само в рамките на днешната търговия лирата се обезцени с нови 2,5 на сто и все повече се доближава до паритет с единната валута. Новият рекорд днес беше поставен при 95,05 пенса за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:54 | 06.09.22 г.
fallback