fallback

Продажбите на дребно в САЩ със спад за пети пореден месец

Продажбите на автомобили са паднали с 37 на сто, дефлацията на ниво производител продължава

16:04 | 12.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на продажбите на дребно в САЩ е отбелязал пети пореден спад през ноември, воден от рязко понижение на продажбите на автомобили и слабите резултати на автомобилните сервизи и бензиностанциите. В същото време дефлацията на ниво производител в най-голямата икономика продължава и индексът на производствените цени пада отново.

Продажбите на дребно са се понижили с 1,8 на сто, отбелязвайки най-дългата негативна серия от началото на воденето на подобна статистика през 1992 година, събщават от американското министерство на търговията. Анализаторите очакваха по-голямо понижение, след като през октомври спадът възлезе на 2,9 на сто.

Ако от статистиката бъдат премахнати данните за продажбите на автомобили, то тогава се наблюдава спад на индекса с 1,6 на сто, което също е по-малко от очакванията на анализаторите.

През ноември спадът на продажбите на автомобили възлиза на 37 на сто спрямо същия месец на миналата година, което прави понижението най-голямо от 1982 година насам. В същото време продажбите на части за автомобили са намалели с 2,8 на сто след спада си с 5,5 на сто през октомври.

Днес бяха публикувани и данните за производствената инфлация в САЩ. Те показаха дефлация от 2,2 на сто на месечна база през ноември, след като месец по-рано беше отчетен рекордният спад от 2,8 на сто. Прогнозите на анализаторите бяха за понижение в размер на 2,0 на сто.

Основна роля за спада в цените на ниво производител има поевтиняването на петрола. Ако горивата и храните бъдат премахнати от индекса на производствените цени, то той се повишава с 0,1 на сто, след като през октомври нарасна с 0,4 на сто.

Днес американският долар отстъпва срещу основните валути, като основната движеща сила на пазарните настроения е вчерашният отказ на Сената да подкрепи плана за спасяване на автомобилния сектор, който е на стойност 14 млрд. долара. Към 15:50 курсът на долара спрямо еврото е при 1,3383 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:15 | 26.08.22 г.
fallback