fallback

Девалвацията на рублата продължава, Русия не успява да противодейства

Централната банка остави валутата да поевтинее, валутните резерви продължават да се топят

11:32 | 11.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Девалвацията на руската рубла продължава да набира скорост, след като централната банка разреши движение на валутния курс в по-широки от обичайните граници. Днес коридорът спрямо еврото и долара е бил увеличен на 0,8 на сто, е заявил пред Bloomberg руски служител в институцията, пожелал анонимност.

Разширяването на границите за търговия са довели до поевтиняване на рублата с 1,3 на сто спрямо еврото до 36,7136 рубли за едно евро, което е най-ниското ниво от 25 септември досега. Спрямо долара поевтиняването възлиза на 0,4 на сто.

Този ход е дошъл след неуспешния опит на централната банка да стабилизира валутния курс с изливането на 161 млрд. долара на валутните пазари от началото на август досега. В резултат на действията валутните резерви на страната са се стопили с 27 на сто оттогава досега.

Резервите на страната са спаднали със 17,9 млрд. долара до 437 млрд. долара за седмицата до 5 декември. Това е далеч над очакванията за понижение с 11,25 млрд. долара, което прогнозираха анализаторите. Според московската MDM Bank само тази седмица централната банка е изляла още 10 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:52 | 05.09.22 г.
fallback