fallback

Смъкнаха лихвата в Южна Корея до рекордно ниско ниво

Централната банка предприе понижение с цял пункт до 3 на сто в борбата си срещу настъпващата рецесия

09:18 | 11.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Днес пазарите станаха свидетели на поредното агресивно понижение на лихвения процент в една от водещите световни икономики. Това стана след решението на централната банка на Южна Корея да смъкне лихвата с цял процентен пункт от 4 на 3 на сто.

Актуалното ниво на основната лихва от 3 на сто е рекордно ниско от започването на прилагането на този инструмент за влияние върху валутния курс. Агресивната стъпка е предприета като част от опитите за борба с настъпващата рецесия в Южна Корея, която е първа за последното десетилетие.

Днешното понижение на лихвения процент е четвърто за последните осем седмици, което превръща кампанията по облекчаване на монетарната политика в най-агресивната от 1999 година насам. Ръководителят на централната банка на страната намекна и за нови понижения, в случай че от такива има нужда.

От началото на годината южнокорейският вон е най-слабата валута от всички парични единици в Азия. След изненадващо голямото понижение на лихвата обаче той поскъпна силно, повишавайки стойността си с 3,6 на сто спрямо долара, предава Bloomberg.

Постепенно ентусиазмът около решението на централната банка губи своята сила и към момента вонът се движи с повишение от 2,4 на сто спрямо долара на база нивата си от вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:02 | 12.09.22 г.
fallback