fallback

Рекорден търговски дефицит във Франция през октомври

Обявеният дефицит от 7,1 млрд. евро е значително по-голям от очакванията на анализаторите, чиято средна прогноза беше за дефицит от 5,65 млрд. евро

14:35 | 09.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Дефицитът по външната търговия на Франция е достигнал нов рекорд от над 7 млрд. евро през октомври, като силно е намалял износът към европейските страни, показват публикувани днес предварителни статистически данни.

Спадът на експорта от 4,5% в сравнение със септември, съчетани с ръст на вноса само от 1% за периода пораждат опасения и за лоши данни за индустриалното производство (които ще бъдат обявени в сряда), както и за свиване на брутния вътрешен продукт за цялото четвърто тримесечие, смятат икономисти, цитирани от Ройтерс.

Обявеният дефицит от 7,1 млрд. евро е значително по-голям от очакванията на анализаторите, чиято средна прогноза беше за дефицит от 5,65 млрд. евро заради намалялата тежест от цената на енергийните ресурси.

Предходният месец септември също бе белязан от рекордно отрицателно търговско салдо, като предварителните данни бяха за -6,25 млрд. евро. Тази стойност сега се ревизира до -5,961 млрд. евро.

„Износът е на най-ниските си нива от ноември 2006 г.“, казва Александър Лоу, главен икономист към изследователския институт Xerfi. По думите му в настоящите условия на икономически спадове в световен мащаб френските компании наблюдават всекидневно свиване на пазарите си и „на Франция ще й е трудно да избегне спад на БВП през четвъртото тримесечие“.

Запитан за коментар на изнесените днес данни, икономическият министър на страната е заявил: „Можем да се справим и по-добре“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:48 | 11.09.22 г.
fallback