fallback

Трише намекна, че скоро не се предвижда нова редукция на лихвата

Необходимо било време за пренасянето на ефектите от последните редукции към реалната икономика

14:02 | 09.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно няма да прибегне до ново понижение на лихвения процент през тази или в началото на следващата година. За това намекна президентът на институцията Жан-Клод Трише.

Направените досега редукции на основната лихва предстои да „пренесат ефектите си върху реалната икономика“, е заявил специалистът в интервю за ВВС. Това може да се тълкува като сигнал, че до края на 2008 година, както и на първото редовно заседание на ЕЦБ за 2009, което е насрочено за януари, едва ли ще станем свидетели на нови понижения.

При последната си среща, която се проведе преди по-малко от седмица, ръководителите на ЕЦБ взеха решение за понижение на основния лихвен процент в еврозоната от 3,25 на 2,5 на сто.

В днешното си изявление Трише за пореден път отправи предупреждение към европейските правителства да се придържат стриктно към способностите си за наливане на пари в икономиките и програмите си за стимулиране на потреблението и инвестициите.

Голяма заплаха според специалиста има по отношение на доверието в способността на правителствата да се справят с кризата, при положение че се предлагат прекалено скъпи и амбициозни планове.

„Ако се намирате на предела на това, което можете да направите, тогава можете да загубите повече от загубата на доверие, отколкото бихте спечелили с прилагането на програма за допълнителни разходи“, смята Трише.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:07 | 04.09.22 г.
fallback