fallback

Поредни драматични данни за трудовия пазар в САЩ

Работодателите съкращават персонал с най-бързи темпове за последните 34 години

15:52 | 05.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Американските статистически служби публикуваха поредните разочароващи данни за пазара на труда в страната. През ноември компаниите от неселскостопанския сектор са закрили близо 500 хил. работни места, а нивото на безработица е отбелязало поредно повишение.

Данните за неселскостопанската заетост показват, че работните позиции в САЩ са намалели с 533 хил. през ноември, което е най-големият спад за последните 34 години. Това значително надхвърля предварителните прогнози на анализаторите, които бяха за съкращение на около 335 хил. души.

Паралелно с това нивото на безработица е скочило до 6,7 на сто, което е най-високата му стойност от 1993 година насам.

Днешното понижение на броя на работните позиции в САЩ е 11-то поред и идва след новината за съкращения в размер на 320 хил. позиции през октомври. Данните до миналия месец показват, че над 1,5 млн. американци са загубили работата си през 2008 година.

Твърде вероятно е съкращенията да продължат и през следващата година, тъй като свиването на кредитирането и понижаването на инвестициите оказва силно негативно влияние върху компаниите в САЩ. Надеждите са стабилизация са насочени основно към новоизбрания президент на страната Барак Обама, който обяви план за създаване или запазване на 2,5 млн. работни места в рамките на следващите две години.

Проблемите на пазара на труда играят ключова роля за определянето на старта на рецесия в САЩ. По-рано тази седмица от изследователската организация, която проследява бизнес циклите на американската икономика обявиха, че страната е навлязла в рецесия през декември миналата година. Именно тогава беше и последният месец, в който статистиката отчете ръст на заетостта.

През настоящата седмица доларът се движи в тесен коридор спрямо еврото, като след вчерашното отстъпление заради агресивното понижение на лихвения процент в еврозоната, днес американската валута възвърна нивата си от сряда. В 15:35 днес едно евро се разменя за 1,2658 долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:44 | 10.09.22 г.
fallback