fallback

Спасителен план и в Австралия

Правителството предвижда пакет от мерки на стойност близо 10 млрд. долара за създаване на работни места и борба с кризата

12:45 | 29.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Министър-председателят на Австралия Кевин Руд обяви план за стимулиране на икономиката на страната. Така тихоокеанската държава стана поредната, която приема мерки за борба срещу кризата, която заплашва световната икономика с рецесия.

Предвиденият пакет възлиза на 15,1 млрд. австралийски долара (9,9 млрд. американски долара), като основните направления, в които са насочени мерките, са здравеопазване и образование. Очаква се с помоща на този план да бъдат създадени 133 хил. работни места.

Средствата за осъществяване на предвитените мерки трябвало да бъдат осигурени от планирания за настоящата година бюджетен излишък, като действията по прилагането му на практика ще започнат в началото на 2009 година.

„Тези 15,1 млрд. долара допълнителни средства за отделните райони на страната ще създадат работни места и ще стимулират икономиката. Те ще доведат до реформа в здравеопазването, образованието, както и до дерегулацуя на

Програмата се очаква да доведе до бюджетен дефицит през следващата година. Такива тенденции се наблюдават и в други развити държави, като дефицитът на САЩ би могъл да достигн до 1 трлн. долара. Отрицателното салдо в бюджета на Великобритания пък ще се увеличи до 118 млрд. лири през фискалната 2009 година, която започва на 1 април, предава Bloomberg.

Последният случай, когато в Австралия е имало бюджетен дефицит се е наблюдавал през периода между юни 2001 и юни 2002 година. Прогнозите на анализаторите на централната банка за икономическия ръст на страната са за ръст от 1,5 на сто през настоящата година, което е доста под очакваните по-рано 2 на сто.

С оглед стимулиране на кредитния пазар централната банка понижи лихвения процент с 2 процентни пункта до 5,25 на сто от септември досега. Въпреки това икономическите показатели на страната продължават да се влошават, а икономическото доверие пада все повече и повече.

От септември досега австралийският долар е изгубил на 21 на сто от стойността си спрямо американския си съименник. Това е израз на намаляващите рискови апетити сред инвеститорите и значително занижения обем на carry-trade търговията. Изминалата седмица приключи при курс 0,6553 американски долара за един австралийски.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:50 | 29.08.22 г.
fallback