fallback

Полша смъква лихвите в борба с икономическата криза

Централната банка предприе изненадваща маневра по облекчаване на монетарната политика

09:37 | 27.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Полската централна банка взе изненадващо решение да понижи лихвения процент в страната с четвърт пункт до 5,75 на сто в сряда. Причината за този ход са увеличаващите се сигнали, че икономиката на Полша се изправя пред остър спад заради глобалната криза, съобщават от институцията.

По прогнози на повечето анализатори полската централна банка трябваше да започне серия от понижения от началото на следващата година, коментира FT. В настоящата ситуация, когато лихвите се смъкват както от развитите държави в лицето на САЩ, Великобритания и еврозоната, така и от развиващите се икономики като Чехия, Унгария и Турция, полската държава поема значителни удари заради курса на валутата си.

„Абсолютно резонно е Полша да намали лихвите”, смята Ларс Кристиансен, главен икономист в Danske Bank. „Растежът започна да се забавя, а инфлацията премина пика си и върви надолу”, смята специалистът.

Очакванията за растежа през следващата година вървят в негативна посока през изминалите няколко седмици, тъй като започна да става все по-ясно, че Полша няма да успее да избегне някои от негативните ефекти на финансовата криза.

В бюджета за 2009 г. финансовото министерство на Полша предвижда ръст от 4,8 на сто, но според оценките на ОИСР растежът ще възлезе на 3 на сто. Анализаторите на BNP Paribas пък очакват забавяне до едва 0,4 на сто.

Повод за това дават някои изненадващо слаби данни за полската икономика, които бяха публикувани през последните дни. Индексът на продажбите на дребно се е понижил с цели 7,9 на сто на годишна база през последния месец. В същото време износителите понасят тежки удари заради пониженото търсене на външните пазари.

Днешната редукция на лихвения процент кара анализаторите да очакват ново понижение през следващите седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:09 | 13.09.22 г.
fallback