fallback

Инфлацията в Исландия скочи до 17,1 на сто

Страната се намира в незапомнена криза, статистическата служба предупреждава за преминаване на инфлацията над 20%

19:09 | 26.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията в Исландия е достигнала рекордните 17,1 на сто на годишна база през ноември, съобщава статистическата служба на страната. Само за един месец цената на живота се е повишила с 1,74 на сто. Това се дължи на незапомнената финансова криза, в която изпадна северната държава преди около 2 месеца.

Най-драстично са се увеличили цените на хранителните продукти, които са поскъпнали с 30,6 на сто на годишна база. Това обаче не пречи на статистиците да предсказват нови силни повишения на цените и да предупреждават за темп на инфлацията от над 20 на сто.

Основната причина за кризата в Исландия е силната обезценка на местната валута. То беше предизвикано от проблемите във финансовата система на страната, която принуди държавата да поеме контрола върху трите най-големи банки в страната. В резултат, вносните стоки поскъпнаха силно и населението понесе тежък удар.

Заради кризата Международният валутен фонд одобри кредит от 2,1 млрд. долара за страната, като се очаква в близко бъдеще да бъдат намерени още канали за подпомагане на страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:34 | 30.08.22 г.
fallback