fallback

Драстичен спад на поръчките на дълготрайни стоки в САЩ

Замръзването на кредитния пазар е довело до двойно по-голям от очаквания за октомври спад на показателя

16:34 | 26.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Кредитната криза продължава да оставя своите отпечатъци върху американската икономика. Това се вижда от индекса на поръчките на дълготрайни стоки за месец октомври. Той се понижава с впечатляващите 6,2 на сто спрямо септември, когато е бил регистриран спад от 0,2 на сто, съобщават от американското министерство на търговията.

Компаниите са принудени да съкращават разходите си заради понижение на продажбите и заради „замръзването“ на кредитните пазари. Това караше анализаторите да очакват спад на поръчките за дълготрайни стоки, но прогнозите бяха далеч по-оптимистични, като се предвиждаше понижение от 3 на сто.

Ако от индекса бъде премахната групата на транспортните стоки, то тогава той спада с 4,4 на сто – най-много от януари 2002 година насам. Поръчките на транспортно оборудване падат с 11 на сто, а тези на автомобили с 4,5 на сто.

Негативната картина за състоянието на САЩ беше допълнена от най-големия спад на потребителските разходи от рецесията през 2001 година досега. В същото време личните доходи на американците се увеличават с 0,3 на сто.

Днес бяха публикувани и данните за първоначалната безработица в САЩ. За миналата седмица е отбелязан спад до 529 хил. души, след като през предходния период те са били 543 хил.

Към момента доларът успява да напредне до 1,2955 EUR/USD срещу еврото и до 95,19 USD/JPY срещу японската йена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:14 | 12.09.22 г.
fallback