fallback

Китай предприе най-голямата редукция на лихвата за последните 11 години

Правителството е твърдо решено да се бори с кризата и да стимулира икономиката

12:02 | 26.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Властите в Китай предприеха нови агресивни действия за подкрепа на икономиката, вземайки решение да реализират най-голямата редукция на лихвения процент в страната за последните 11 години. Спред анализатори това ще помогне за осъществяване на предвидения план за стимулиране на стойност 4 трлн. юана.

Ръководителите на централната банка са взели решение да смъкнат едногодишния лихвен процент по кредитите със 108 базисни пункта до 5,58 на сто. Същата мярка е предвидена и за лихвите по депозитите, като понижението е до 2,52 на сто, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на институцията. Новите проценти започват да действат от утре.

Подобни драстични понижения не са наблюдавани през последните 11 години, предава Bloomberg.

Мерките за стимулиране на кредитирането са поредният опит на правителството да подкрепи икономиката. От 5 декември влизат в сила и нови правила за задължителните резерви на банките. Големите финансови институции ще трябва да държат при централната банка 16, вместо 17 на сто от депозитите си, а за малките банки редукцията е от 16 на 14 на сто.

Преди няколко седмици правителството на страната обяви план за подпомагане на икономиката на стойност близо 600 млрд. долара. Анализаторите смятат, че взетите днес решения ще допринесат значително за неговото осъществяване.

През последната година икономиката на Китай е допринесла за 27 на сто от целия растеж на световната икономика, което още веднъж показва важността от нейната стабилност. Към момента страната се нарежда на четвърто място в света по размер на брутния си вътрешен продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:05 | 12.09.22 г.
fallback