fallback

Фед дава нови $800 млрд. за насърчаване на кредитирането

Поредни опити за размразяване на кредитния пазар с нова колосална сума от американските данъкоплатци

16:15 | 25.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Американският Федерален резерв предприема нови стъпки във войната за съживяване на кредитните пазари. Този път държавата ще постави на разположение 800 млрд. долара в опит за стимулиране на заемите за домакинствата и малкия бизнес.

Централната банка планира изкупуването на 600 млрд. долара емитиран или гарантиран от контролираните от държавата компании за жилищно кредитиране дълг. Други 200 млрд. пък ще бъдат заделени за програма за подкрепа на заемите за потребители и малки фирми, съобщават от Фед.

Новите действия на американските власти имат за цел предпазването от финансов колапс и противопоставяне на заплахата от дефлация, смятат анализатори, цитирани от Bloomberg. „Те се опитват да вкарат пари в системата, опитват се да размразят пазара. Ясно е, че Фед и финансовото министерство започват да поемат огромни количества от кредитния риск“, смята Уилям Пуул, бивш президент на Фед-Сейнт Луис.

Очаква се Фед директно да изкупи до 100 млрд. от дълговите книжа на Fannie Mae, Freddie Mac и Федералната система на банките за жилищно кредитиране (Federal Home Loan Banks). Останалите 500 млрд. долара ще бъдат вложени в ипотечни облигации, гарантирани от Fannie, Freddie и Ginnie Mae, се казва в съобщението.

След новината за ново изливане на пари на пазара американският долар пое рязко надолу. Само за час американската валута отстъпи с над 200 пипса спрямо еврото. От 1,2812 EUR/USD в 15:15 часа, доларът потъна до 1,3064 EUR/USD в 16:15 часа. 

Спрямо британската лира отстъплението е още по-впечатляващо – от 1,5008 GBP/USD преди новината до 1,5366 GBP/USD в 16:15 часа.

Десет минути преди старта на днешната сесия на борсата в Ню Йорк фючърсите на американските индекси регистрират мощен ръст. След като през по-голямата част от деня те се търгуваха с минимални движения в двете посоки, посоката пое рязко нагоре след новината за новия план на Фед. Към този момент Dow Jones беше регистрирал ръст от 160 пункта, а S&P 500 – 20,8 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:56 | 10.09.22 г.
fallback