fallback

Междубанковите лихви пак тръгнаха нагоре

Доларовият Libor отново започна да се вдига, тъй като пазарите започват да губят вяра в ефекта от мерките за стимулиране на кредитирането

15:11 | 25.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на междубанковото кредитиране на европейския пазар отново започна да се повишава. Повод за такива твърдения дава третият пореден ръст на тримесечния Libor, както и повишенията на лихвените проценти в Азия. Според анализатори тази тенденция се наблюдава заради увеличаващото се недоверие в ефекта на планираните от САЩ мерки за стимулиране на кредитирането.

Днес тримесечният Libor, по който банките се кредитират в долари, отбеляза повишение от 3 базисни пункта до 2,2 на сто, съобщават от Британската асоциация на банкерите. В същото време овърнайт лихвата се увеличава до 0,93 на сто, което е най-високото й ниво от 29 октомври насам.

Очаква се днес финансовият министър на САЩ Хенри Полсън и ръководителят на Федералния резерв Бен Бернанке да проведат съвместна пресконференция, на която да обявят програма за стимулиране на кредитирането за отрасли като потребителски автомобилни заеми. Средствата за това ще бъдат взети от 700-милиардния план за спасяване на икономиката, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати със ситуацията.

Нежеланието на банките да се кредитират, което води до увеличението на лихвените проценти, се вижда и от данни на Европейската централна банка. Те показват, че вече четири поредни дни в институцията се депозират суми, надхвърлящи 200 млрд. евро, които да престояват за овърнайт-олихвяване.

Ръст на междубанковите лихви се наблюдава и в Азия. Днес в Токио беше регистриран 12-ти пореден ден на поскъпване на кредитите, като тримесечната лихва за заеми в долари се вдигна до 0,848 на сто. В Сингапур пък еквивалентният лихвен процент се увеличи с 4,5 базисни пункта до 2,19 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:41 | 03.09.22 г.
fallback