fallback

Валутата на Южна Корея се срути до най-ниската си стойност от 10 години

Изтеглянето на капитали от развиващите се страни заради страховете от рецесия оказва силен натиск върху икономиката на страната

09:48 | 20.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Южна Корея продължава да понася удари заради световната кредитна криза. Страхът от тежка рецесия кара инвеститорите да бъдат крайно предпазливи и води до изтегляне на значителни капитали от развиващите се страни. В резултат на това валутата на страната падна до най-ниското си ниво за последното десетилетие.

Обезценяването на корейския вон идва на фона на мощен спад на борсовите индекси в страната, които отстъпват позиции за осми пореден ден. Дори обявяването на спасителен план за 9,3 млрд. долара и безпрецедентната редукция на лихвения процент в страната не са в състояние да спрат изтеглянето на средства от страната.

Валутата на Южна Корея мина над границата от 1 500 вона за долар за пръв път през последните 10 години. След понижение от 3,4 на сто в рамките на днешната търговска сесия в страната курсът е 1 497 вона за един долар. В същото време индексът Kospi падна с 6,7 на сто до 984,69 пункта, увеличавайки загубата си от началото на годината на 50 на сто.

От началото на годината вонът е изгубил 37 на сто срещу долара от началото на годината. Основна причина за това е изтеглянето на 23 млрд. долара в резултат на разпродажби на попадащи в индексa Kospi компании.

Заради проблемите икономическият ръст на Южна Корея се смъкна до най-ниската си стойност за последните четири години през третото тримесечие на годината. Това накара правителството да ревизира прогнозата си за търговския баланс за следващата година на дефицит от 5,6 млрд. долара вместо очаквания по-рано излишък от 1,2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:24 | 22.08.22 г.
fallback