fallback

Рекорден спад на инфлацията в САЩ

Потребителските цени падат с цял пункт през октомври заради рязкото поевтиняване на горивата

18:47 | 19.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на потребителските цени в САЩ отбеляза най-големия спад в историята си. През октомври статистиката отчита дефлация в размер на 1 на сто, което не се е случвало в историята досега. На годишна база инфлацията в най-голямата икономика е 3,7 на сто.

През септември в САЩ индексът на потребителските цени остана без промяна на месечна база, а на годишна инфлацията възлезе на 4,9 на сто.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за спад на индекса на потребителските цени с 0,8 на сто на месечна база, а за последните 12 месеца се очакваше забавяне на поскъпването на живота до 4,1 на сто.

Само в рамките на месец октомври цената на бензина е паднала с 14,2 на сто. Това е рекордна стойност от 1967 година насам, когато е сложено началото на подобна статистика. В същото време храните са поскъпнали с 0,3 на сто, постигайки най-слабия си ръст от май месец досега.

След вчерашните данни за силен спад на индекса на производствените цени и днешното съобщение за рекордното понижение на цената на живота в САЩ, Федералният резерв има в ръете си поредното доказателство, че ново понижение на лихвения процент в страната няма да представлява тежест при преследването на стабилност на цените.

Към момента основната лихва в Америка е 1,0 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:12 | 09.09.22 г.
fallback