fallback

Търговският дефицит на еврозоната се свива

През септември е отчетен по-малък дисбаланс спрямо август, но на годишна база картината е притеснителна

14:18 | 17.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Търговският баланс на еврозоната отново е с отрицателна стойност, показват предварителните данни на Евростат за септември. Дефицитът възлиза на 5,6 млрд. евро, след като през август той беше 9,4 млрд. евро.

Обезпокоителните данни са свързани с изменението на търговския баланс за последната година. През септември 2007 г. статистиката е отчела доста по-различна картина, като се е наблюдавал търговски излишък от 2,9 млрд. евро. Основна роля за изменението е станал резкият ръст на вноса в еврозоната, показва официалната статистика.

За първите девет месеца от годината балансът на еврозоната е „на червено“ с 29,6 млрд. евро. Година по-рано е регистриран търговски излишък в размер на 13,2 млрд. евро.

Според анализатори дефицитът ще продължи да се увеличава и през следващите месеци, тъй като заради финансовата криза износителите от еврозоната ще изпитат сериозни проблеми с реализацията на продукцията си.

Новината не се отразява значително на валутната търговия. Непосредствено преди публикуването на данните в 12:00 часа българско време едно евро се разменяше за 1,2670 долара. Към 14:10 кросът на двете валути е при 1,2640 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:03 | 20.08.22 г.
fallback