fallback

Инфлацията в еврозоната на най-ниско ниво от девет месеца

Продължаващото забавяне в ръста на потребителските цени се обяснява с по-ниските цени на петрола; поскъпването на храните има по-малък ефект

14:43 | 14.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията в еврозоната, която официално вече е в рецесия, е на най-ниското си ниво за месец октомври от девет месеца насам, става ясно от данни на Евростат, цитирани от АФП.

Повишението на потребителските цени е 3,2% за октомври на годишна база (след 3,6% ръст през септември и 3,8% през август). Това е най-ниското равнище от януари 2008 г.

Регистрираните нива от 4 на сто за юни и юли представляваха рекорд от създаването на еврозоната през 1999 г.

Забавянето на инфлацията би трябвало да „поддържа потребителските разходи, след като еврозоната изпадна в рецесия за първи път в историята си“, смята Бен Мей, анализатор в Capital Economics.

Продължаващото забавяне в ръста на потребителските цени се обяснява с по-ниските цени на петрола, докато поскъпването на хранителните продукти има по-малък ефект.

Повишението в цените само на енергийните продукти възлиза на 9,6 на сто през октомври на годишна база спрямо 13,5 на сто за септември. Храните, алкохолът и тютюневите изделия са поскъпнали с 4,4% през миналия месец при ръст от 5,2% за предходния.

Към момента еврото се разменя за 1,2700 долара, като от сутринта се търгува в сравнително тесен диапазон между 1,2720 и 1,2660.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:20 | 04.09.22 г.
fallback