fallback

Естонската икономика се е свила с 3,3 на сто за третото тримесечие

Очакванията бяха за свиване на икономиката с 1,9 на сто

10:27 | 13.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Естония се е свила през третото тримесечие най-силно от 14 години заради продължаващия спад на потребителското потребление и на промишленото производство, съобщи Bloomberg.

БВП на страната се е свил на годишна база с 3,3 на сто, след като през второто тримесечие беше отчетено свиване на икономиката с 1,1 на сто, по предварителни данни на статистиката на Естония. Очакванията бяха за свиване на икономиката с 1,9 на сто. Спрямо второто тримесечие БВП е намалял с 1%.

След бума на балтийските икономики след присъединяването им към ЕС през 2004 г., сега Естония, Латвия и Литва са сред най-лошо представящите се икономики в ЕС заради застоя в потреблението, понижаващото се производство и слабите инвестиции в имоти. Трите страни са изправени пред най-лошата рецесия от обявяването на независимостта им от СССР през 1991 г.

Standard & Poor's и Fitch Ratings намалиха кредитния рейтинг на Латвия до най-ниската инвестиционна степен тази седмица, след като правителството придоби контрол върху втората по големина банка в страната - Parex Banka AS, а икономиката се сви с 4,2 на сто за третото тримесечие. Ръстът на литовската икономика се забави до 3 на сто през третото тримесечие.

Забавяне прогнозират икономисти и за унгарската икономика. Според анкета на Bloomberg ръстът на БВП на Унгария през третото тримесечие се е забавил до 1,2 на сто спрямо 2 на сто за предходното заради глобалната криза, която засегна сериозно страната.

Предварителните данни за тримесечието на статистическия офис на страната ще бъдат публикувани утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:08 | 11.09.22 г.
fallback