fallback

Ново спиране на търговията в Русия, RTS надолу с 13%

Несигурността по отношение на валутната политика на страната доведe до поредни масирани разпродажби

16:39 | 12.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Властите в Русия за пореден път прекратиха борсовата сесия заради силни разпродажби. Решението важеше само за една от двете борси в страната – MICEX. Причината за това е вчерашният спад на водещия индекс на въпросния пазар с 13 на сто. Днес основният индекс на другата борса – RTS - се срути с 13 на сто до 635 пункта.

В резултат на неизвестността около валутната търговия в страната руската рубла продължава да отслабва. След като вчера тя поевтиня с 1 на сто, отбелязвайки най-големия си спад за последните два месеца, днес тя се понижава с още 0,02 на сто срещу кошницата от валути, в която попадат доларът и еврото.

Същевременно суаповете за застраховане срещу необслужване на задълженията на Русия скочи до 7,87 на сто от застрахованата сума. За сравнение – цената вчера беше 6,14 на сто, показват данни на CMA Datavision, цитирани от Bloomberg. Освен това доходността по 30-годишните държавни облигации се повиши на 10,77 на сто, след като вчера беше 9,1 на сто.

Днес централната банка взе решение да разшири рейнджа на движение на рублата срещу валутните кошници с 1 процент, след като вчерашните й действия на валутните пазари „не са постигнали нищо“. В същото време заради вчерашните операции са изгубени 7 млрд. долара от валутните резерви на страната, смятат от Renaissance Capital.

От август насам Русия е стопила над 20 на сто от резервите си в опит да подкрепи валутата си. Рублата обаче е поевтиняла с 15 на сто оттогава, тъй като инвеститорите са изтеглили около 147 млрд. долара от страната, показват данни на BNP Paribas, публикувани на 10 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:10 | 29.08.22 г.
fallback