fallback

Австралия - множество симптоми на икономическo забавяне

Цените на жилищата, продажбите на дребно, производството и търсенето на работна ръка са сред най-проблемните аспекти на австралийската икономика

11:10 | 03.11.08 г.

Въпреки че е географски изолирана, Австралия не остава невредима от забавянето на глобалната икономика. Цените на жилищата в страната са се понижили, продажбите на дребно са намалели най-много от три години насам, а обявите за работа оредяват в продължение на вече шест месеца, пише Bloomberg.

Освен всичко това, производството е отбелязало най-бавен темп на растеж през миналия месец, а индексът на потребителските цени е регистрирал спад за първи път от февруари 2006 г. Това потвърждава очакванията на централната банка, че най-бързият ръст на инфлацията от 2001 г. насам ще се забави следващата година с отслабването на икономическия растеж.

Потребителите, бизнесът и купувачите на жилища се отказват планираните разходи, обезпокоени от рецесионната заплаха, надвиснала над САЩ, Европа и Япония.

„Световната финансова криза има значително влияние върху местната икономика“, казва Кейти Дийн, старши икономист от Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

Австралийският долар поскъпна до 66,02 щатски цента днес, след като двете валути се търгуваха при курс 0,6645 USD/AUD при затварянето на търговията в Азия на 31-ви октомври. Възвръщаемостта на двугодишните правителствени облигации се е покачила с 4 базисни пункта, или 0.04 процентни пункта, на 4,33%.

Индексът, който измерва средно претеглената цена на жилища в осемте основни града в страната, се е понижил с 1,8% спрямо второто тримесечие, когато е отстъпил с 0,2%, казват от статистическото бюро в Сидни. Това е най-големият спад за тримесечие от 1978 г., коментират от ANZ Bank.

„Несигурността, по-слабата от очакваното икономика и значителният ръст в нивото на безработицата представляват риск за още понижения в цените на жилищата,“ добавят от банката.

Във връзка с трудовия пазара обявите за работа във вестници и интернет са намалели с 5,9% миналия месец до средно 231 135 на седмица, което е най-големият спад от февруари 2001 г., сочи доклад на ANZ Bank.

След отчитане на сезонните колебания продажбите на дребно са регистрирали най-големия спад от април 2005 г., свивайки се с 1,1% през октомври спрямо предходния месец. Това е повече от двойно по-високо от медианната прогноза на общо 14 икономисти, чиито очаквания за били за 0,5% понижение в цените.

Индексът на производството пък показва, че то се е понижило с 6,8% през октомври, най-ниското ниво от старта на показателя през 1992 г. Производството отговаря за 10% от брутния вътрешен продукт на страната и в него е заета една десета от работната сила на Австралия.

Властите са намалили лихвения процент с 1,25 процентни пункта от началото на септември, след като през март предприеха увеличение на лихвения процент до 12-годишен връх от 7,25%, за да овладеят инфлацията. През третото тримесечие тя вече е достигнала 5%, а целта на централната банка е да се поддържат годишен ценови ръст на между 2 и 3%.

Индексът на потребителските цени в Австралия се е понижил за първи път от февруари 2006 г., сочат месечни оценки на TD Securities Ltd и Melbourne Institute. Цената на живота се е повишила с 3,9% през октомври спрямо година по-рано, след годишен ръст от 4,5% през септември. Инфлацията обаче се е понижила с 0,2% спрямо септември, когато са отчели ръст от 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:45 | 06.09.22 г.
fallback