fallback

Пореден пакет от мерки за спасяване на Южна Корея

Правителството обяви допълнителен план за стимулиране на икономиката, чиято равностойност е 11 млрд. долара

09:24 | 03.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Южна Корея обяви поредния си план за стимулиране на икономиката, който има за цел да извади страната от тежката ситуация, в която се намира. Към момента 13-тата по големина икономика в света е поставена под заплаха да изпадне в най-голямата криза за последното десетилетие и властите правят всичко възможно, за да избегнат това.

Новият пакет от мерки възлиза на 14 трлн. вона (10,8 млрд. долара), като повече от една трета от него ще бъде заделена за развитие на регионални инфраструктурни проекти. 3 трлн. вона ще бъдат заделени за данъчни облекчения и отстъпки за инвестиращите предпиятия, заяви днес финансовият министър на страната Канг Ман Зу, цитиран от АР.

С днешния пакет общата стойност на обявените мерки за стабилизация надхвърля 33 трлн. вона. Това доведе до глътка въздух за фондовия пазар в страната, тъй като икономическите анализатори ревизираха прогнозата за икономическия ръст през 2009 година с 1 пункт в положителна посока. Освен това се очаква като пряко следствие от мерките на правителството да бъдат създадени нови 200 хил. работни места в страната.

В резултат на новината за новите планове на правителството южнокорейската валута скочи с 2,3 на сто срещу американския долар и към момента двете валути се търгуват по курс 1 262 вона за долар, заличавайки отстъплението си от началото на седмичната търговия. Въпреки това вонът остава най-слабата валута в Азия, като от началото на годината се е срутил с 28 на сто срещу долара.

Основният борсов индекс в страната Kospi пък напредна с 1,44 на сто и приключи първата борсова сесия за седмицата при 1 129,08 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:24 | 07.09.22 г.
fallback