fallback

Йената падна след завръщането на доверието във фондовите пазари

Някои екзотични валути, като украинската гривна, бяха обект на висока волатилност

21:41 | 30.10.08 г.

Японската валута се понижи след като световните пазари регистрираха ръстове обнадеждени от решението на ФЕД да понижи лихвените проценти. Това върна част от доверието на пазарите и апетита за доходни инвестиции финансирани с нисколихвени йени.

Йената е традиционен обект на сделките от типа carry, при които инвеститорите теглят заеми в Япония, където лихвите са ниски и купуват високодоходни активи в други страни. Тъй като тези транзакции са свързани с продаване на йени, това понижава тяхната стойност.

Според анализатори цитирани от Bloomberg, спекулациите, че централната банка на Япония ще понижи лихвените нива в петък, помогнаха допълнително за спада на йената.

Йената се понижи с 1,2 на сто спрямо долара и към момента един долар се разменя за 98,55 йени. Вчера кросът USD/JPY се търгуваше на 97,39.

Йената падна и спрямо еврото. Единната валута поскъпна с 1,1 на сто до 127,58 йени за евро. По-рано двойката EUR/JPY се търгуваше на 126,96.

Доларът пък поскъпна спрямо еврото. Причината за привлекателността на американската валута според анализатори е нуждата от хеджиране срещу падащите пазари.

Валутните пазари бяха изключително волатилни днес и някои от по-екзотичните валути станаха свидетели на големи обрати. Украинската гривна се повиши с над 15 на сто спрямо долара и достигна ниво от 5,98 спрямо долара, след като Reuters съобщи, че централната банка на страната ще се намеси за да предотврати бъдещи понижения. В резултат на това, украинската гривна регистрира най-голямото си дневно движение в историята си.

Корейският вон също бе една от волатилните валути днес. Вонът се повиши с 12,6 на сто спрямо долара и достигна 1 246 вона за щатски долар. Повишението на валутата стана, след новините, че Федералния резерв ще предостави на Корея суапова линия на стойност 30 млрд. долара. В началото на седмицата, корейската валута се разменяше на ниво от 1 495 вона за долар.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:33 | 08.09.22 г.
fallback