fallback

Щатската икономика с отрицателен ръст, очакванията обаче по-песимистичи

Основната причина за спада на БВП са потребителските разходи, които намаляха с 3,1 на сто на годишна база през тримесечието

16:02 | 30.10.08 г.

Американската икономика отбеляза отрицателен ръст през третото тримесечие на тази година, което беше най-силният знак досега, че финансовата криза се пренася в реалния сектор. Това е най-големият спад на икономиката от 2001 година насам.

По данни на търговското министерство БВП на страната е намалял с 0,3 на сто на годишна база през третото тримесечие. Спадът е особено рязък, тъй като за предходните три месеца американската икономика регистрира ръст от 2,8 на сто.

Все пак свиването на икономиката е по-малко, отколкото анализаторите очакваха. Според консенсусната прогноза на икономисти, запитани от Bloomberg, икономиката трябваше да се свие с 0,5 на сто.

Основната причина за спада на БВП са потребителските разходи, които намаляха с 3,1 на сто на годишна база през тримесечието. Това е най-големият спад на потреблението в САЩ от 1980 г. насам. Икономистите прогнозираха по-умерен спад от 2,4 на сто. Продажбите на краткотрайни стоки са с най-голям спад.

Инвестициите в бизнес оборудване и жилищно строителство също са намалели значително.

Това, което балансираше спада, беше по-малкият търговски дефицит през последните месеци, както и по-малкият спад в запасите.

По-малкият от очакваното спад на БВП повлия позитивно на американските фючърси, които вече бяха регистрирали повишения. След новината фючърсите върху Dow Jones се повишиха с 3,57 на сто (316 пункта) до 9 170 пункта. Тези върху S&P 500 и Nasdaq се повишават до момента със съответно 3,07 на сто и 2,78 на сто.

Доларът също се повиши след новините за щатското БВП. Към момента кросът EUR/USD се търгува на 1,2976. Малко по-рано днес двойката беше 1,3213 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:17 | 14.09.22 г.
fallback