fallback

Исландия вдига драстично лихвите, очакват инфлация от 75 на сто до месеци

Действията на централната банка целят да върнат доверието във валутата на страната

14:00 | 28.10.08 г.

Централната банка на Исландия изненадващо увеличи основния лихвен процент в страната от 12 до 18 на сто, съобщи Bloomberg. Това е най-високото ниво на лихвите в страната за последните седем години. 

Решението на централната банка идва след споразумение с Международния валутен фонд, който се притече на помощ на страната поради нарастващата опасност Исландия да банкрутира.

Исландия е първата западноевропейска страна, която търси помощ от МВФ, от 1976 г. насам. Икономическите проблеми за Исландия не спират и страната е изправена пред хиперинфлация и растяща безработица.

Днешното решение на централната банка изненада много анализатори, тъй като само преди 2 седмици банката намали лихвите от 15,5 до 12 на сто. Тогава всички сметнаха, че основната цел на регулаторите ще бъде справянето със слабия ръст на икономиката, а не с инфлацията. С днешното драстично увеличение на лихвите централната банка изглежда отново поставя по-висок приоритет на борбата с инфлацията, която, според някои експерти, може да стигне 75 на сто през идните месеци.

Обикновено, когато регулаторите на една икономика са загрижени за нейния ръст, те намаляват лихвените проценти с цел да увеличат инвестициите и потреблението и така да стимулират икономиката. Когато обаче инфлацията е с приоритет, лихвените проценти се увеличават, за да може това да ограничи потреблението и така ръстът на цените да се нормализира.

Причината за хиперинфлацията в Исландия е драстичното обезценяване на исландската крона в резултат на високата задлъжнялост на страната и международната финансова криза.

Историята сочи обаче, че предишни опити за подкрепяне на валутата чрез увеличение на лихвените проценти са били неуспешни, пише Bloomberg. През септември 1992 г. Английската централна банка повиши лихвите с 5 процентни пункта до 15 на сто с цел да задържи британския паунд в европейския валутен механизъм. Действията й обаче нямаха успех и британската валута изгуби 22 на сто от стойността си спрямо долара за две месеца.

През 97-98 г., по време на азиатската криза, МВФ посъветва и азиатските страни да повишат лихвите си, за да върнат доверието във валутата си. Тайланд, Индонезия, Южна Корея и Сингапур последваха съветите на икономистите от фонда, като корейската централна банка повиши лихвите до 30 на сто. Това обаче не спря обезценяването на валутите и корейският вон загуби 47 на сто спрямо долара през 1997 г. Тайландският бат и индонезийската рупия загубиха съответно 45 на сто и 56 на сто за същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:23 | 13.09.22 г.
fallback