fallback

Доверието в икономиката на Германия пада повече от очакваното

Вярата в доброто бъдеще се топи за пети пореден месец, текущите условия обаче се запазват без промяна

12:21 | 27.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Бизнес доверието в Германия продължава да се понижава, като през октомври бележи пети пореден месечен спад, показват данните на изследователския институт Ifo. Стойността на индекса на доверието се понижава от 92,9 пункта през септември до 90,2 пункта през настоящия месец, което е най-ниската стойност на показателя от март 2003 година насам. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за спад до 91,0 пункта.

Значителен е спадът и по отношение на икономическите очаквания. Индексът, който се изготвя чрез анкетирането на близо 7 000 ръководители на фирми в най-голямата икономика на еврозоната, се понижава до 81,4 пункта. Месец по-рано стойността му беше на 86,5 пункта, а анализаторите се бяха обединили около прогноза за спад до 81,4 пункта.

На фона на мрачните очаквания за бъдещите месеци, текущите условия в Германия бележат минимално подобрение. Те се подобряват с 0,1 пункта до 99,9. Прогнозите са били за понижение до 97 пункта, съобщава вестник der Spiegel.

Особено силно е засегнат бизнес климатът за индустрията на Германия. В официалното съобщение на Ifo се казва, че „по мението на анкетираните износът ще отслабне през следващите месеци“. Освен това „производственият капацитет се натоварва значително по-слабо, като не се планира да бъде назначаван допълнителен персонал“.

Днес еврото продължава да пропада спрямо долара. След като през нощта двете валути се разменяха в близост до нивата от 1,26 EUR/USD, тази сутрин единната валута отстъпи до 1,2375 EUR/USD, а в 12:00 кросът е при 1,2430 долара за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:52 | 17.08.22 г.
fallback