fallback

Извънредно съобщение на Г-7 предупреди за опасности при ръст на йената

„Прекомерното поскъпване“ на японската валута притеснява най-развитите икономики, което може да се тълкува като сигнал за пазарни интервенции

09:05 | 27.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Държавите от Групата на седемте най-развити икономики в света (Г-7) изразиха притеснения относно „прекомерното поскъпване“ на японската йена, след като миналата седмица тя достигна най-високите си нива за последните 13 години срещу долара и напредна силно спрямо останалите основни валути.

Извънредното становище на организацията е изготвено по молба на Япония, заяви финансовият министър на азиатската държава Шоичи Накагава. Той е изразил и увереност, че правителството на страната му е в пълна готовност да се намеси на пазара, в случай че това е необходимо, съобщава Bloomberg. Отделно от министъра на финансите, изказване направи и японският премиер Таро Асо, който заяви, че е подготвил мерки, които могат да помогнат в борбата с финансовата криза.

Сред предложенията, които се обмислят от японското правителство, попада разрешаването на държавата да закупува акции, притежавани от банките в страната, казва Хакуо Янагисава от управляващата в страната Либерално-демократическа партия. Причината за това е, че борсовият спад е понижил драстично стойността на притежаваните от банките книжа, с което е понижена и стойността на капитала им.

„Потвърждаваме общия си интерес за силна и стабилна финансова система“, се казва в съобщението на Г-7. „Изразяваме притеснението си от прекомерната волатилност в курса на йената в последно време и потенциалното му негативно влияние за финансовата стабилност. Продължаваме да следим пазарите от близо и да действаме съвместно, както е необходимо“.

В съобщението на Г-7 не се говори за съвместна интервенция на валутните пазари от страна на централните банки. Въпреки това от него става ясно, че водещите икономики са готови на такава. Според Такаиде Киучи от Nomura Securities можем да станем свидетели на съвместна намеса в случай, че йената премине под 90 USD/JPY.

Японският индекс Nikkei 225 буквално се срива от началото на месеца, като се е понижил с 33 на сто. Основна роля за това има поскъпването на йената, която силно намалява печалбите на големите износители. Повишаването на курса на японската валута пък идва заради понижената готовност за поемане на рискове от инвеститорите и закриване на carry-trade позиции, изградени на база на нискодоходната йена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:30 | 04.09.22 г.
fallback