fallback

Унгария вдигна лихвата рязко в опит да предпази валутата си

Централната банка повиши лихвения процент с една трета до 11,5 на сто

13:22 | 22.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Унгарската централна банка повиши основния лихвен процент в страната с цели три процентни пункта, предприемайки най-драстичното увеличение за последните пет години. Основната причина за това са опитите за предпазване на валутата от силна обезценка, след като форинтът регистрира силно отстъпление срещу еврото.

С днешното решение двуседмичният лихвен процент на централната банка, който се приема за основна лихва в страната, се вдига на 11,5 на сто. Решението е взето на извънредно заседание на институцията и разпространено до медиите чрез e-mail, съобщава Bloomberg.

Първото извънредно увеличение на лихвата от 2003 година досега идва на фона на потъването на цените на акциите, облигациите и курса на форинта през последните две седмици. Тези негативни тенденции се наблюдават заради трудностите при намиране на заеми в чужда валута както от бизнеса, така и от потребителите.

Разпродажбите на активите, деноминирани в местна валута, са мотивирани и от данните за бюджетния дефицит на Унгария, който е най-голям от всички страни в региона на Централна и Източна Европа, както и от забавянето на икономическия растеж.

След промяната на лихвата унгарският форинт поскъпна до 273,35 форинта за едно евро, след като по-рано днес двете валути се разменяха при съотношение 283,35 към едно. До момента основният борсов индекс BUX пада с 2,95 на сто до 11 975,70 пункта, с което загубата му за октомври доближава 40 на сто.

Преди седмица Европейската централна банка се съгласи да финансира Унгария с 5 млрд. евро, за да бъде подпомогнато размразяването на кредитните пазари. В същото време от Международния валутен фонд заявиха, че са готови да започнат преговори за финансова помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:23 | 03.09.22 г.
fallback