fallback

Еврото и паундът се сринаха

Анализатори прогнозират, че европейските валути ще продължават да поевтиняват

10:05 | 22.10.08 г.

Еврото и паундът се сринаха спрямо долара тази нощ, след като инвеститорите заложиха на още понижения на лихвените проценти от страна на европейските централни банки. Единната валута се понижи под 1,28 долара за евро за пръв път от ноември 2006 година насам. Еврото стигна дъно и спрямо йената, след като привлекателността на високодоходни активи, финансирани с нисколихвени йени, намаля.

Изявлението на шефа на Bank of England Марвин Кинг, че Великобритания най-вероятно вече e в рецесия, изпрати стерлинга надолу до пет годишно дъно спрямо американския долар.

Според анализатори от Deutsche Bank еврото е все още скъпо, а и има възможност за понижения и на другите европейски валути.

Кросът EUR/USD се понижи с около 800 пипса тази седмица до 1,2743, което бе най-ниската стойност на двойката за последните две години. Към момента еврото се търгува за 1,2845 долара. В понеделник еврото се търгуваше на 1,3530 спрямо долара.

Спрямо йената, единната валута стигна 127,01 йени за евро. Последно еврото бе толкова евтино спрямо йената през април 2004. Към момента двойката EUR/JPY се търгува на 127,91.

Стерлингът също отстъпи много позиции спрямо долара. Английската валута се понижи до 1,6203 спрямо долара, след което леко се повиши и към момента се търгува на 1,6314. За последно английската валута се търгуваше толкова евтино спрямо долара през септември 2003 година. В началото на седмица двойката GBP/USD бе 1,7520.

Понижението на цените на петрола и другите суровини пък засегна валутите на страни като Австралия и Нова Зеландия, които са едни от големите производителки на суровини.

Австралийската валута се понижи с 3,7 на сто спрямо щатската и към момента един австралийски долар се разменя за 0,6644 американски. Новозеландският долар се понижи до 0,5957 щатски долара, като малко по-рано се търгуваше за 0,6145. По-късно днес новозеландската централна банка ще обяви дали ще промени основния лихвен процент в страната. Консенсусната прогноза е спад с 1 процентен пункт до 6,5 на сто.

Том Фицпатрик, валутен стратег в Citigroup, коментира пред Bloomberg, че не е изключено еврото да се понижи до 1,26 спрямо долара през следващите 8 седмици.

Руската валута също отстъпи значително спрямо долара. След изключително слабото представяне на руските пазари, рублата се понижи до 26,92 рубли долара. Това бе четвърти пореден месец, в който руската валута отстъпваше на американската.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:19 | 08.09.22 г.
fallback