fallback

Доларът изригна – стигна най-високите си нива от март 2007

Зелените пари се възползват от решителността на Фед и поскъпват силно срещу основните валути

19:29 | 21.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Американският долар отново показа мускули днес, поскъпвайки срещу всички основни валути. Особено впечатляващо е ралито на зелените пари спрямо еврото, което се срути на най-ниските си нива за последните 19 месеца.

Основната причина за възхода на американския долар се крие във вярата на пазарите, че заради решителността на американския Федерален резерв от последните месеци и понижаването на лихвения процент в САЩ, скоро ще станем свидетели на значителни редукции на основната лихва и в еврозоната, а това ще доведе до слабост за единната валута.

Само днес доларът поскъпва с близо 2 на сто спрямо еврото и в 19:15 часа беше достигнато ниво от 1,31 EUR/USD, като по данни на Bloomberg това не се е случвало от март 2007 година досега. Вчера двете валути се разменяха по курс 1,3344 EUR/USD.

Единната валута се понижи драстично след изказване на члена на Управителния съвет на Европейската централна банка Юрген Щарк, който е заявил пред немска радио станция, че очаква още „един или два инцидента“ на финансовите пазари, явно визирайки състоянието на големите финансови институции.

От 15 юли, когато еврото постигна рекордни стойности срещу долара при 1,6038 EUR/USD до днес, зелените пари вече са поскъпнали с над 18 на сто.

Зелените пари обаче показват сила не само срещу единната валута. По отношение на канадския си съименник, американският долар достигна най-високите си нива за последните 3 години. Като следствие от понижението на лихвения процент до 2,25 на сто от страна на Централната банка на Канада, валутата на страната се срути с 2,5 на сто до 1,2208 USD/CAD.

В рамките на днешната търговия бразилският реал поевтинява с 3,2 на сто спрямо американския долар, отстъплението на южноафриканския ранд възлиза на 2,9 на сто, а по отношение на съименниците си от Австралия и Нова Зеландия се набл'дава поскъпване съответно с 2,6 и 2,0 на сто

Единствена от основните валути днес срещу долара поскъпва йената. Ограничените рискови апетити на пазарите доведоха до сила на японската валута и тя поскъпва с 1,5 на сто спрямо долара до 100,28 USD/JPY и с над 3,0 на сто срещу еврото до 131,60 EUR/JPY, което е най-силното ниво на йената от средата на 2005 насам.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:34 | 05.09.22 г.
fallback